Det verkar finnas någon slags tyst överenskommelse i Sverige om att när man ger presenter ska personen som får gåvan inte få reda på vad den kostar. Givaren behåller alltså kvittot eller tom med slänger det. Personen som fått gåvan behöver kanske byta storlek eller utförande, eller tom med byta vara helt och hållet till något annat eftersom det inte faller i smaken. Då hade det inte varit dumt med ett kvitto! Pga av det stora svinn alla butiker har idag är det mycket viktigt att du kan bevisa att du fått tag på din vara laglig väg! Det är mycket vanligt att oärliga människor stjäler varor och sen kommer till butiken med sitt stödgods och vill ‘byta’ eller lämna tillbaka för dom har fått det i present men ja, nej, dom fick ju inget kvitto EFTERSOM DET VAR JU EN PRESENT! Dummaste ursäkten i världshistorien! Finns ingen ursäkt för att slänga kvitton! Gåva? Ge kvitton MED gåvan!

Ett exempel – du kommer till en butik och vill byta en hemsk tröja du fick av farmor – och blir sur när du möter motstånd i kassan – hur svårt kan det vara tycker du kanske. Men det är ju DU som inte har skött din del av avtalet. Enklaste sättet att slippa stå och käfta i en kassa men någon i ditt tycke dryg expidit är att ha ett kvitto.

Kvitton finns av en anledning – vill du byta eller lämna tillbaka, då ska du ha ett kvitto! PUNKT. Inget att diskutera, spelar för helsike ingen roll att du har fått den i present, du ska ha kvitto! Vilken huvudvärk det är för alla oss i butiker efter jul, med alla dessa byten utan kvitton. Alternativet är att du kan visa upp ett kontoutdrag på köpet, men då ska det vara betalt med kort och den som betald varan måste vara villig att ge dej sitt kontoutdrag.

När vi ändå har ämnet uppe kan jag berätta att du har 3 år på dej att reklamera en felaktig vara. En reklamation är i allmänhet när en vara du köpt går sönder på ett sätt som inte kan vara orsakat av normalt slitage eller en olycka. Att du trillar och råkar fastna i en vass krok är inte en reklamation – det är du som hade otur. Shit happens liksom. Om däremot dragkedjan i din gylf efter ett år slutar fungera så kan du få reklamera det – det kan dock skilja sej åt från olika butiker.Vissa är hårdare än andra – om du tycker att du har rätt så kan du bestrida en butiks beslut att neka en reklamation – ta kontakt med konsumentverket.

Vill du ha pengar tillbaka för en reklamation, då ska du se till att ha kvittot. Har du köpt en dyr jacka, för säg 2000:- och den spricker i sömmarna, så vill du så klart reklamera den. Har du inte kvitto så kan det vara så att du bara får ut dagsvärdet i kassan – är jackan numera en rea vara och bara kostar 500:- får du alltså inte mer än 500:- tillbaka såvida du inte kan styrka att du köpt varan för fullt pris – dvs med kvitto eller kontoutdrag.

Tänk på att för att få en reklamation så ska det också göras inom skälig tid – väntar du ett halvår så kan det vara kört och du får inga pengar alls tillbaka.

Ett tips för att hålla ordning på kvitton är att införskaffa en pärm. Fyll den med tomma a4 papper och efterhand som du handlar så häftar du fast dina kvitton med en kommentar vid sidan om av det är för något. Spara i tre år och byt ut succesivt! Detta är också bra att ha för ditt eget hems skull – om du råkar ut för ett inbrott tex! Ett tips är också att fota kvitton och förvara på tex en mejlserver – vid en brand så finns foton av dina kvitton intakt att skicka till ditt försäkringsbolag.

”Hur länge måste man spara kvitton?

Det är väldigt olika för olika varor och tjänster.

Konsumentköp – tre år

För vanliga varor är det en bra idé att spara kvittona i tre år. Så lång tid har du enligt konsumentköplagen på dig att reklamera om det är något fel på det du har köpt. Har du till exempel köpt en kamera som slutar att fungera inom tre år, är det bra om du har kvittot kvar när du vill reklamera felet. Annars är det svårt att bevisa att du köpt kameran i en viss affär.

Det finns flera skäl till att spara kvitton i minst tre år. Om en näringsidkare som du köpt något av, eller som har utfört en tjänst åt dig, till exempel kräver dig på betalning inom tre år efter köpet eller efter det att arbetet utfördes, måste du kunna bevisa att du har betalat. Men efter tre år preskriberas fordran, och du behöver inte betala.

Vid större eller viktigare köp kan det vara en bra idé att begära åldersbeständiga kvitton eller göra en kopia. Det är inte så ovanligt att texten på vanliga kvitton bleknar bort.

Har du inte kvar kvittot kan du använda ett kontoutdrag där det framgår var du handlat för att bevisa att du köpt varan.”

Annonser