Röda, läbbiga saker med skal som ska plockas av, klor som ska knäckas, i värsta fall diverse innanmäten som ska sugas ut. Vi snackar alltså kräftskivor. Idag bär det nämligen av till Kräftskiva. Själv har jag aldrig klarat av grejen med att skala och hålla på – inte ens räkor förmår jag mej skala, jag får samma äckelrysningar som jag får av spindlar, det funkar liksom bara inte. Färdigskalade kräftstjärtar och räkor däremot går alldeless utmärkt.

 

”En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor förekommer även i Finland, främst bland landets svensktalande befolkning. Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för NEJ-sidan av Albert Engström med motiveringen att ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker!”” -Wikipedia

 

På dagens kräftskiva har vi knyt, alltså alla tar med sej lite, sen delar vi på allt. Jag har gjort västerbottenpaj med en tillhörande röra, lite smögen inspirerad; creme fraiche, majonös, dill, röd röm, citron, pepparrot och kräftstjärtar, kommer bli supermumsigt! Gjorde även en lite ovanlig pastasallad med kräftstjärtar och mango i – gjorde en stark dressing med chili, sweetchili sås, sambal oelek (massa chili blev det!), lime, olja, lite soya, salt och peppar och koriander! Vi ungdomar måste ju förnya Kräftskivan lite väl?

 

Vad brukar ni göra för något på kräftskiva?

Annonser