>

Hittade det här urbra inlägget om hårvård hos Saxokam! Originalet är här!
 
VARFÖR SKALL MAN ANVÄNDA BÅDE SHAMPOO OCH BALSAM?
Kunder berättar ofta för oss på salongen, och man kan även läsa om det på olika bloggar, att man inte använder balsam. Antingen anser man inte att man behöver det, att det bara är ett försäljningsknep. Eller så kan man höra att man använder ett dyrt och bra shampoo som är så utredande att man inte ens behöver använda balsam efteråt…
Ett shampoo skall tvätta rent hårtsråets yta, samt öppna upp fjällskikten för att kunna tvätta rent på djupet.
Ett balsams uppgift är att sedan stänga fjällskikten igen, göra håret smidigt och följsamt och skydda håret mot yttre påverkan.
Om du inte använder ett balsam så lämnar du alltså håret öppet, och mottagligt mot all denna skadliga påverkan såsom solljus, avgaser, och andra föroreningar.
De öppna fjällskikten gör också att hårstråna hakar i varandra och man får inte det mjuka, följsamma hår som man antagligen eftersträvar.

SKILLNAD PÅ SHAMPOO OCH SHAMPOO?
Det är stora prisskillnader på shampoo, men också stora skillnader på innehållet. Känslan i duschen kan nog vara densamma på ett billigt och ett dyrare shampoo, men det är inte bara ett skönt lödder och god doft vi är ute efter, eller hur?
Man kan säga generellt att i ett billigare shampoo så är det mer vatten i flaskan redan från början, och betalar du mer för shampoot så tillför du vattnet själv. Smartare och drygare med andra ord.
3 typer av shampoon
Om man gör det lätt för sig så finns det 3 typer av shampoo – Shampoo, Professionella shampoon och Professionella uppbyggande shampoon.
Ett vanligt ‘Shampoo’ innehåller vatten, tensider och doftämnen. Det löddrar i duschen, tvättar rent och doftar OK. Men det är också allt.
Ett ‘Professionellt shampoo’ köper du antagligen hos frisören. Shampoot innehåller förutom vatten, tensider och doftämnen, ämnen som faktiskt tillför håret något. Det kan vara t.ex. volymgivande eller fuktighetsgivande ingredienser. Många gånger är det även färgbevarande och innehåller ett UV-skydd.
Ett ‘Professionellt uppbyggande shampoo’ köper du endast hos en välsorterad frisör. Det har förutom ovanstående ingredienser, ämnen som öppnar upp hårstråt och tillför uppbyggande byggstenar som förutom att tvätta rent, återuppbygger det skadade håret så att det blir som nytt igen. Hos saxokam finns det två varumärken som lever upp till detta – Kérastase (syntetiskt uppbyggt) och Rostedt (naturligt uppbyggt).


HAR DU BÖRJAT FÅ GRÅA HÅR?
Om du tillhör den skara män som inte vill färga håret för att slippa de grå hårstråna, så finns det nu ett perfekt alternativ.
Cover 5 – Hjälp på 5 minuter!
Med Cover 5 från L’Orèal – en ton-i-ton färggelé – kan vi nu hjälpa dig att kamouflera de grå hårstråna, och det går på bara 5 minuter och görs samtidigt som du ligger i vår sköna massageschamponering.
Resultatet är diskret och naturligt utan att håret ser färgat ut.

VÄRME KAN SKADA!
Du utsätter dagligen ditt hår för olika påfrestningar, bl.a. värme från fönen, platt- eller locktången, vilket sliter väldigt hårt på ditt hår. Om du använder värmen på fel sätt så kan det t.o.m. vara rent skadligt för ditt hår.
Aj, aj, aj!
För att försöka göra en jämförelse på vad håret utsätts för, så kan du tänka dig hur det skulle kännas om du satte plattången på högsta värme och sedan klämde till runt din underarm. Den enda skillnaden är att du inte känner smärtan som ditt hårstrå upplever…
Värmeskydd!
För att du inte skall döda hårstråt så är det därför mycket viktigt att du alltid använder någon typ av värmeskyddande produkt för håret innan du tillför yttre värme.
Här är några exempel på sådana skyddande produkter:
KÉrastase
Ciment Thermique – (MAGIC!)
Kérastase Ciment Thermique är i det närmaste ett trolleri för håret. Det är en värmeaktiverande produkt för försvagat hår.
Det är den enda produkten i sitt slag som både bygger upp håret och skyddar det under värmepåverkan vid användning av t.ex. hårfön eller plattång.
Paul Mitchell
Heat Seal
Heat Seal är det ultimata värmeskyddet från Paul Mitchell.
Det skyddar håret under tiden du fönar eller använder plattången, men det hindrar även det plattade håret att krusa ihop sig vid fukt eller kyla.
Heat Seal tillför dessutom glans till ditt hår.
Paul Mitchell
Super Skinny Serum
Super Skinny Serum skyddar håret vid yttre påfrestningar, förseglar hårstrået och är dessutom vårdande. Gör ditt hår slätt, skinande och silkeslent.
Super Skinny Serum är en av Paul Mitchells absoluta storsäljare.

FÄRGA HÅRET HEMMA?
Aldrig har väl så många färgat håret som nu.
Och aldrig har vi väl översköljts av så mycket reklam som berättar för oss hur lätt det är att få precis den hårfärgen som du vill ha hemma i badrummet, och hur lätt det är att med en liten pensel lägga de slingor som du vill ha.
Och aldrig har väl vi frisörer tagit emot så många förtvivlade, gråtande tjejer som kommer till oss för att vi sedan skall försöka ta hand om deras förstörda hår.
Håret är för oss alla viktigt för vår självkänsla. ’Bad har days’ förstör din dag, liksom en vacker frisyr lyfter oss och får oss på gott humör. Vad ett sönderblekt eller missfärgat hår då innebär, är ju lätt att förstå.
Det krävs djup färgkunskap!
Att färga håret är en svår konst. Det krävs djupa kunskaper i hur färger reagerar med varandra. Kunskaper i att bedöma hårets kvalitet och vilka pigment som finns i just ditt hårstrå. Det tar åratal för en frisör att få den kunskap och den erfarenhet som krävs för att säkert kunna mixa ihop rätt färger för att nå det resultat som du vill ha.
Att försöka ”rädda” ett hemmafärgat hår är en än mer komplicerad process, och det är långt ifrån säkert att det sedan går att få fram det resultatet som önskas.
Billigt kan bli dyrt!
Javisst, det är billigare att försöka färga håret hemma, men du måste räkna med att risken är stor att det blir långt ifrån det resultat du önskar, och du måste också räkna med att ditt hår kan vara förstört för en lång tid framåt.
Det är som sagt komplicerat att rätta till ett hemmafärgat hår. Du får räkna med att det tar dubbelt så lång tid som att färga det, och att det därmed också blir dubbelt så dyrt för dig. Och då kan ändå ingen frisör i världen garantera resultatet…
Because you’re worth it?
Det är viktigt att jämföra…
Vi gör en jämförelse. När du målar om hemma, så kan du välja att måla på direkt på väggen utan underarbete. Det kommer att kännas rent och fräscht och vitt är alltid vitt… Men om skiten finns kvar under färgen så kommer du snart att få måla om igen.
Om du däremot tvättar ordentligt rent, lagar, spacklar och slipar innan du börjar måla, då kan vi garantera att du får ett mer hållbart resultat, som dessutom kommer att bli mer ekonomiskt i längden…

SKYDDA DITT HÅR MOT SOLEN, SOM DU SKYDDAR DIN HUD!
Att solens skadliga effekt på huden ska tas på allvar är det knappast någon som tvivlar på längre. Men visste du att UV-strålning också är den främsta yttre orsaken till att håret bryts ned?
Faktum är att på samma sätt som hudens åldrande påskyndas av UV-strålning, så bryts också håret ner av samma strålning. En rad faktorer som t.ex. vatten, styling, färgning, blekning och permanent försvagar hårets motståndskraft mot UV-strålningen.
Resultatet blir ett livlöst, poröst och trassligt hår som är svårt att reda ut.
Inte bara på solsemestern!
Så det är inte bara på en utlandssemester i solen som vi behöver skydda vår hud och vårt hår mot den allt farligare UV-strålningen, utan även här hemma i Sverige, och det under hela sommarhalvåret.
Här är ett exempel på sådana skyddande produkter:
KÈrastase
Soleil
Hela serien från Kérastase Soleil skyddar håret som utsätts för sol, klor- och saltvatten.

HUR DU VÅRDAR DITT FÄRGADE HÅR
Det kvittar hur fin din hårfärg är när du lämnar din frisör. Om du inte använder bra färgbevarande hårvårdsprodukter hemma, så kommer färgen inte att sitta kvar och den kommer inta att behålla sin lyster lika länge som din frisör lovat.
Hårvård mellan salongsbesöken – ditt ansvar
Vi påstår att den färgförändrande behandling som vi gör på dig på salongen, absolut inte är slutförd bara för att du lämnar vår salong. Den fortsätter även i ditt hem genom att du vårdar ditt hår och din nya hårfärg på det sätt som vi informerar dig om.
Det ligger på vårt ansvar att ge dig den informationen, men det är ditt ansvar att vårda ditt hår på rätt sätt mellan salongsbesöken.
Man får vad man betalar för
Det är med hårvård precis som med allt annat här i livet. Man får tyvärr bara vad man betalar för. Och precis som med allt annat så innebär oftast en billigare lösning att det ändå i slutänden blir dyrare.
Vad vi menar är att om du sparar in på din hårvård hemma, så måste du tona eller färga ditt hår oftare än vad du borde, vilket innebär totalt sett en större kostnad. Så ta hand om ditt hår på rätt sätt, varje dag!
Här är några bra färgbevarande produkter:
Paul Mitchell
Color Care
Ger styrka, spänst, glans, lyster och fyllighet. Solskyddsfilter mot yttre påverkan. Förlänger färgens effekt. För dagligt bruk.
Label.M
Treatment Shampoo+Moisturising Conditioner
För färgat, slingat och permanentat hår.
Ett stärkande, återfuktande och glansgivande shampoo.
Ett återfuktande, stärkande, glansgivande och skyddande balsam.
KÉrastase
Reflection
Skyddande och återuppbyggande produkter för fint/kraftigt färgat hår. Den mest glansgivande och färgbevarande serien hos Kérastase.
L’OrÉal
Vitamino Color
Ger vård, styrka och glans till ett färgat hår. Tvättar skonsamt och skyddar färgen i håret. Håret blir luftigt, lätt att reda ut, mjukt och glänsande.

KAMMA UT ETT LÅNGT HÅR REDAN I DUSCHEN.
Du skall alltid välja att kamma håret efter duschen, om det fortfarande är vått.
Borsten används endast till ett torrt hår!
Om du har ett långt hår, så vet du att det kan tova sig och vara svårt att reda ut. Gör då så att du tar en bredtandad kam och kammar ut håret i duschen medans balsamet fortfarande är kvar i håret. Då kommer du att märka att det är mycket lättare att reda ut håret när det har torkat.

HUR DU TORKAR HÅRET EFTER DUSCHEN.
Du skall aldrig frottera ditt hår med en handduk för att få det att torka snabbt. Då skadar du hårets ytskikt och skadar topparna. Med ett skadat ytskikt blir håret matt och tråkigt, och skadade toppar vet vi ju alla hur kul det ser ut…
Istället skall du lägga handduken över håret och försiktigt krama ur vattnet.
Annonser