>Att vara någons fru gjorde en liten utmaning;

”…funderar på sånt som det finns lite för lite av i livet, sånt som är vackert och som man skulle vilja se mycket mer av. Sånt som får en att stanna upp mitt i ett steg och titta en extra gång och le för sig själv åt, sånt man tar med sig hem eller berättar för andra.”

Så nu har jag suttit och funderat på det ett tag. Vissa av sakerna hon nämnde är sånt jag själv reagerat på, som när gamla tanter och gubbar kommer traskandes i ett hypermodernt och trendigt märke men jag har försökt kom apå några egna sådana moments.

  • Den pinsamma påkommningen Ibland sker det något som är så pinsamt att man slår handen för munnen i ett förskräckt och förtjust litet ”o”, för att det inte händer en själv. I Måndags hade jag ett sånt tillfälle. Traskade moloket genom en grå, dimmig och duggregning stad när jag passerar utländska gumman med dragspelet. Hon spelar sorgsna, sorgsna melodier, och framför henne ligger fodralet med några mynt i och längtar efter mer. Plötsligt ringer en mobil. Högt. Riktigt högt. Så högt att alla i närheten nyfiket vänder sej mot ljudet. Utländska gumman gräver desperat i bakfickan och halar upp en mobil, modell NY och FIN och tjattrar ilsket i den. Tystnaden sänker sej över gågatan, och inte förrän jag hunnit långt bort hör jag dragspelet tvekande sätta igång igen.
  • Trendiga tonårskillen som håller på att bli man Han finns där man minst anar det. Han sitter på bussen, han har rätta frisyren, dyra jackan, nyaste mobilen, snyggaste  dojjorna, och ur de evigt inpluggade hörlurarna dunsar de tunga beatsen från gangstarap ut. Och han reser sej utan anmodan för att erbjuda en tant sin plats. Han tar ett steg bakåt i kön och låter dej gå före med en artig gest. När man tackar nickar han coolt och säger ”Det e lugnt” istället för ”Varsågod”. Han säger till de yngre mer odrägliga killarna att sitta stilla och hålla tyst på bussen när dom trakasserar någon stackars farbror. Det är gyllene tillfällen.
  • Nördar Dom är långa, gängliga och smala som spö. Dom gestikulerar vilt för dom har en intensiv debatt som verkar vara på ett annat språk, men det är trots allt helt uppenbart att dom pratar svenska. Antingen involverar diskussionen ord som terrabyte, ram, lana, toggla, reboota eller Wow, guild, XP, Black ops, level. Vi snackar data och spelnördar. Dom är så djupt passionerade och intesiva att man blir helt lycklig inombords.
  • Höggravida kvinnor Dom går omkring som ingenting, helt omedvetna om att dom faktiskt är rejält på smällen. Spatserar värdigt runt på stan i en fin kappa och en mugg te från Espresso House i handen och tittar i skyltfönster, eller pratar i mobilen med väninnan om en galen utekväll, eller när dom springer som idioter för att hinna med tåget (man blir tydligen inte punktlig av graviditet) och svär som borstbindare när det likväl rullar iväg utan henne. Då kan man se en hand söka sej till den där fina stora magen och man fattar att WOW, där i ligger det en bebis!
Annonser