>Då är det läge att vara extra vaksam – en skimningliga härjar nämligen på klädkedjorna i Skåne -Malmö, Lund och Helsingborg har varit särskilt utsatta. Var alltid noga med att skydda din kod när du handlar med kort! Det kan tyckas överdrivet men dessa ligor är proffs, de stjäler och byter ut kortläsare och de bryter sej in i butikerna och monterar upp kameror för att filma koder. Man blir mörkrädd när man hör vilka metoder de tar sej till – jag börjar undra varför dem inte bara skaffar sej ett riktigt jobb för så mycket tid, pengar och arbete de lägger ner på kriminell verksamhet förenat med riskerna är ju tio gånger värre än att gå till en vanligt 8.00-17.00 jobb?

Det finns vissa saker du kan göra för att försöka skydda dej själv:

  • Vid bankomater bör man kolla över att allt ser normalt ut, och att det inte finns små kameror monterade. Kolla knappsatsen och kortinsättningen och skydda din kod.
  • I butiker, skydda din kod och lär dej känna igen de oliak kortläsarna – då ser om något kanske ser konstigt ut.
  • En del banker har en sms tjänst där man kan få ett sms vid kortköp och uttag som överstiger en viss summa – då kan du snabbt hinna spärra ditt kort om det skulle bli skimmat.

I butikerna har man idag ofta loggkontroller av kortterminaler flera gånger om dagen för att säkra att de inte blivit manipulerad, men som sagt så är dessa personer proffs – det tar dom inte mer än 4 sekunder att stjäla en kortläsare, och när dom sätter dit den igen har dom kumpaner som distraherar personalen.

Annonser