>Det är så oerhört tragiskt – alla vargarna i Skånes djurpark är avlivade, sedan en del av vargarna tagit sej ut ur sitt hägn. Läs om det här.

Vad är det med vargar som berör människor så mycket? Detta otroligt vackra, starka djur som är så hatat, men också beundrat och älskat, som är stamfadern till alla dagens hundar, som ju påstås vara människans bästa vän.

Vilt är en stor del av vår värld – så många djur har blivit domesticerade, och är inte längre vad de en gång var, så jag tycker att det är viktigt att vi respekterar de vilda djuren, och värnar om deras naturliga miljö och beteende. Tyvärr har vi redan begränsat möjligheterna till detta genom att vi är så många människor, och vi tar så otroligt stor plats. Självklart blir det problem när vargarna traskar in på människors territorium, river våra får och skrämmer oss. Men jag har svårt att se någon annan lösning än att hålla vargstammen begränsad till ett visst antal djur, hur sorgligt det än är att skjuta vargar – och andra djur för den delen. Folk som nu helt plötsligt ska göra sina röster hörda om hur vidrigt det är med vargjakt – varför står ni inte sida vid sida varje år med de som är emot jakt på ALLA djur? Och det är lätt för en skåning att skrika mord när man inte själv bor med vargen som granne.

Jakt i sej ser jag inte som något onaturligt – rovdjuren själva jagar ju. Argumentet att de endast jagar för föda är förvisso ett stort sådant – men de följer sin natur. Vad gör människor? Har inte vi för länge sen gått bortom vår natur genom att utvecklas så som vi har gjort? Eller är det tvärtom, att vi faktiskt, här och nu, följer vår natur så som DEN har utvecklats? Är det så att eftersom vårt samhälle blivit så reglerat, att vi skalat bort naturen från vår värld och tyglat den, och vissa instinkter lever kvar utan möjlighet till utlopp…? Som jakt?
Alla dessa år av utveckling har även gett oss en känsla för moral – alla har inte samma åsikter om vad som är rätt och fel, men vi har alla en känsla av just rätt och fel.

Många har vilda åsikter om jakten på vargarna – men få bryr sej om att göra research på ämnet, utan slänger självgott ur sej både det ena och det andra om ämnet. Denna lathet är bra mycket farligare än någon jägare.
Jag undrar, vet folk ens varför dom tycker som dom gör? Kan dom ta ett steg tillbaka och se på sina åsikter och spåra dess ursprung? Okunskap, oförmåga att ställa frågor både inåt och utåt, är och har alltid varit vår största fiende.

Vad tycker ni?

Annonser